SKŁADNIKI
130 g sera Serovia Mozzarella
2 tartaletki *
80 g pieczarek
20 g suszonych grzybów
80 g pora
150 ml śmietanki (30%)
100 ml cydru
10 g imbiru
1 ząbek czosnku
masło (zimne), olej
sól, pieprz
Przygotowanie
Kroimy por na półplastry, siekamy pieczarki, kroimy grzyby (my wykorzystaliśmy podgrzybka i borowika – wcześniej zalane wrzącą wodą i odstawione na 30 min), siekamy imbir.
Na patelni z odrobiną masła i oleju smażymy posiekane składniki, najpierw grzyby z czosnkiem, por, imbir, pieczarki, na końcu całość podlewamy cydrem, dodajemy sól i pieprz. Następnie wlewamy śmietankę oraz zimne masło.
Trzemy ser mozzarella i łączymy z wcześniej przygotowanym na patelni farszem. Gotową mieszanką wypełniamy tartaletki (my użyliśmy gotowych, ale poniżej podajemy przepis na ciasto na tarte do formy ok. 20 cm, wtedy ilość farszu x2). Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut (180 stopni – góra)
* Przepis na tarte do formy ok. 20 cm:
140g mąki pszennej
70g masła (zimnego)
4g sól
10ml woda
10ml oliwa
Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę oraz sól. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekać składniki nożem lub rozdrabniać mieszadłem miksera aż powstanie kruszonka. Wówczas dodawać stopniowo zimną wodę szybko łączyć składniki w gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać najkrócej jak się da. Ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Umieścić ciasto na wałku i przenieść je do formy o średnicy 20 cm. Położyć na formie i rozwinąć. Ułożyć ciasto w formie i docisnąć wzdłuż brzegów.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na zimnym spodzie ułożyć pergamin i wysypać obciążenie (ceramiczne kulki, ryż lub pokrojone jabłka). Wstawić formę do piekarnika i piec przez ok. 10 – 15 minut. Następnie zdjąć pergamin z obciążeniem i piec jeszcze przez ok. 5 minut aż ciasto nie będzie już suche.