
SKŁADNIKI
100 g sera Serovia #3 typu holenderskiego wędzonego dymem
100 g kaszy gryczanej (niepalonej)
70g dynia (mała)
0,5 szt. żółta papryka
2 szt. brukselki
1 szalotka (lub czerwona cebula)
80 g mąki pszennej
1 jajko
czosnek
masło
olej
sól, pieprz

Przygotowanie
Gotujemy kaszę gryczaną niepaloną z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego (100g, ok. 10 minut), cedzimy i odstawiamy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i oleju, wrzucamy 70 g pokrojonej dyni, 3 ząbki czosnku (posiekane), 1 duża sztuka szalotki (lub czerwona cebula), dodajemy 2 sztuki brukselki, 50 g żółtej papryki.
Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy kaszę z warzywami, serem, dodając jedno surowe jajko, 80 g mąki pszennej (w misce), do smaku dodajemy siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz.
Z tego formujemy placuszki i smażymy na maśle i oleju, do zarumienienia na mocno złoty kolor.
Podajemy z sosem, np. jogurt (skyr lub grecki), szczypiorek, sól, pieprz.
Smacznego!