Foccacia z pastą serową, szynka dojrzewająca, figą i orzeszkami pinii | Serovia
Przepisy

Foccacia z pastą serową, szynka dojrzewająca, figą i orzeszkami pinii

40min
Trudność
Porcje
SKŁADNIKI

2 kromki Foccaci*
150 g sera Serovia #3 wędzony dymem
40 g szynki dojrzewającej
2 jajka (ugotowane na twardo)
100 g majonezu
80 g jogurtu naturalnego
1 figa
10 g orzeszków pinii (alternatywnie może być słonecznik)
10 g miodu
szczypiorek
skórka z połowy cytryny (starta)
sól, pieprz
masło, oliwa

Focaccia:

5g drożdże świeże
350 ml woda
480g mąka 00 lub pszenna 650
10g sól
10ml oliwa extra vergine
Oliwa z oliwek, sól gruboziarnista, pieprz młotkowany, suszone pomidory, rozmaryn

Ser użyty w przepisie
Wędzony dymem #3
Więcej
Przepisy

Foccacia z pastą serową, szynka dojrzewająca, figą i orzeszkami pinii

Przygotowanie

Foccacię kroimy, smażymy na patelni (ok. 2 min z każdej strony) z odrobiną masła i oliwy do uzyskania chrupkości. W misce łączymy składniki na pastę serową: jajka, majonez, jogurt, przyprawy, posiekany szczypiorek, orzeszki pinii, potarta skórka z połowy cytryny (wcześniej parzymy cytrynę), na koniec dodajemy potarty ser. Następnie kroimy figę na drobne cząstki.

Na usmażoną foccacię nakładamy pastę serową, po 2 plastry szynki dojrzewającej na każdą kromkę, posypujemy orzeszkami, nakładamy kawałki figi, polewamy odrobiną miodu, a na końcu posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami.

* Przepis na focaccie:

Wodę drożdże i mąkę wyrabiamy w robocie przez 8 min lub ręcznie 16min. Kolejno
dodajemy sól i wyrabiamy 8min/16min. Zostawiamy ciasto na wstępne garowanie przez
godzinę. Po tym czasie zbijamy powietrze z ciasta i zagniatamy 4x co 30min (brzegi ciast
z czterech stron maksymalnie naciągamy na drugą stronę). Następnie przekładamy ciasto
na blachę z dodatkiem oliwy, zagniatając natłuszczonymi dłońmi. Nakładając ulubione
składniki. W naszej wersji z solą, pieprzem, rozmarynem i suszonymi pomidorami.
Wypiekamy w 250C 10-15min w zależności od piekarnika. Po włożeniu ciasta polecamy
zraszanie piekarnika wodą.