SKŁADNIKI
Tortilla (28-32 cm)
150 g sera Serovia #1 typu holenderskiego
½ gotowanej kukurydzy (ok. 80 g – opcjonalnie można użyć z puszki)
150 g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryka
chilli
liście limonki
papryka słodka
ziele angielskie
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie
Kurczaka kroimy na drobną kostkę.
Z kolby kukurydzy odkrawamy płaty i kroimy. Siekamy pietruszkę, z papryki wydrążamy gniazda i kroimy na dużą kostkę.
Zioła ucieramy w moździerzu. (sypkich ziół nie trzeba ucierać, ale w przypadku liści dopiero wtedy uwolnią swój aromat).
Kurczaka mieszamy z ziołami i warzywami. Całość uzupełniamy potartym serem ok. 150 g. Gotową mieszankę wykładamy na tortille, delikatnie ugniatamy i przykrywamy drugim plackiem tortilli.
Pieczemy w piekarniku przez 12-15 minut na 200 stopni (z termoobiegiem) (jeśli górna tortilla zacznie się przypiekać można ją przykryć folią aluminiową).
Można do tego dania przygotować sos np. salsę pomidorową.
Smacznego!