SKŁADNIKI
100 g sera tartego Serovia Mozzarella
1 cukinia
1 pomidor (duży)
100 g pieczarek
czosnek
1 szalotka (lub czerwona cebula)
1 por
masło, olej,
sól, pieprz
150 ml białego wina
100 ml śmietanka 30%
Przygotowanie
Przecinamy cukinię wzdłuż, drylujemy środek, nacinamy połówki cukinii w kratkę i obsmażamy na patelni po 1 minucie z każdej strony (na oleju).
Farsz
obieramy pomidory (1 duży pomidor na 1 cukinię) ze skóry, bez szypułek, 100 g (4 duże) pieczarki kroimy w plastry, 2 ząbki czosnku siekamy, szalotkę kroimy w plastry.
Warzywa przesmażamy (czosnek, następnie szalotka, na końcu pieczarki). Pomidor kroimy w dużą kostkę, łączymy z warzywami i dodajemy tarty ser (na dużą cukinię 100 g sera).
Gotową masą faszerujemy cukinię, wkładamy do pieca na papierze do pieczenia na 12 minut, 200 stopni.
Sos porowy
Por (mały lub pół dużego) kroimy w krążki, podsmażony (masło, olej, sól), dodajemy 150 ml białego wina (półwytrawne) i redukujemy. Dodajemy śmietanki 100ml 30 lub 36. Następnie dodajemy 50 g sera i doprowadzamy do zagotowania. Jeżeli chcemy aby sos nie był zbyt gęsty dodajmy opcjonalnie wywar warzywny.
Smacznego!