SKŁADNIKI
2 szt. Mozzypków wędzonych
100g kurek
1 śliwka
10g groszku wąsatego
40g porzeczki
40g orzechów włoskich
30g zimnego masła
olej
sól
wywar warzywny (lub cydr/wino wytrawne)
Przygotowanie
Śliwkę pokroić na drobne kawałki i odłożyć, bo będzie potrzebna później. Mozzypki usmażyć na odrobinie oleju (po ok. 2 min z każdej strony) i odstawić. Na patelni usmażyć kurki (3-4 min), dodać śliwkę (ok. 1 min), podlać wywarem (alternatywnie cydr lub wytrawne wino), dodać sól i pieprz, całość zredukować i dodać zimne masło.
Na talerzy wyłożyć usmażone kurki ze śliwką, na to porzeczkę, a następnie mozzypki (można wcześniej je pokroić), a na końcu groszek wąsaty i orzech włoski.