Rosti ziemniaczane z mozzypkiem, bekonem, jogurtem i żurawiną | Serovia
Przepisy

Rosti ziemniaczane z mozzypkiem, bekonem, jogurtem i żurawiną

Rosti ziemniaczane z mozzypkiem
30min
Trudność
Porcje
SKŁADNIKI

200g ziemniaków
3 szt. Mozzypków (1x biały, 2x wędzony)
40g szalotki
50g bekonu
Żurawina
Jogurt
Pieprz
Koperek
Karmelizowany słonecznik

Ser użyty w przepisie
Mozzypki wędzone dymem
Więcej
Przepisy

Rosti ziemniaczane z mozzypkiem, bekonem, jogurtem i żurawiną

Przygotowanie

Ziemniaki trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy lekko i odstawiamy na 3 minuty. Następnie odciskamy nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej trzemy białego Mozzypka (lub wędzonego dla intensywniejszego smaku). Dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę, pieprz i mieszamy całość.
Na patelni smażymy 3 plastry bekonu na odrobinie oleju. Na tym samym tłuszczu smażymy placki ziemniaczane przez około 2 minuty z każdej strony, opcjonalnie dodając odrobinę masła. Mozzypki smażymy przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą pięknie zrumienione.
Rosti ziemniaczane i Mozzypki zdejmujemy z patelni. Na każdym placku układamy serki, dodajemy jogurt, żurawinę, gałązki koperku i karmelizowany słonecznik. Smacznego! 🍴🧀