Mozzypki wędzone dymem to serki o wyjątkowej konsystencji i intensywnym smaku, produkowane tą samą metodą, co mozzarella. Złoto-brązowa skórka jest nasycona dymnym aromatem, który przenika do wnętrza serków, nadając im wyjątkowy charakter. Serki mają przyjemną, ciągnącą konsystencję, idealną do grillowania lub zapiekania.
Mozzypki białe to serki o konsystencji i smaku zbliżonym do mozzarelli, ale z przyjemną słoną nutą. Idealne do grillowania lub zapiekania. Charakteryzują się delikatniejszym, bardziej mlecznym smakiem niż ich wędzone odpowiedniki, co czyni je wyjątkowo smacznymi.
Sposób produkcji Mozzypków na wzór mozzarelli, sprawia, że mają one delikatny mleczny smak, który w przypadku wersji wędzonej, wspaniale współgra z dymną nutą.
MOZZYPKI dobrze smakują na gorąco, jak i na zimno, co otwiera wiele możliwości wykorzystania ich w sałatkach, na kanapkach i wielu różnych daniach.
Dzięki swojemu grubszemu kształtowi, Mozzypki są idealne do obróbki cieplnej, nie wysychają i zachowują ciągnącą konsystencję, w przeciwieństwie do serków góralskich, które mogą stać się gumowate.
Waga MOZZYPKA została tak dobrana, żeby stanowiły idealną przekąskę zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Nie za dużo, nie za mało, lecz w sam raz!
MOZZYPKI to w 100% produkt polski, powstający z mleka pochodzącego z własnego skupu i podlegającego ścisłej kontroli jakościowej. Ponadto nie zawierają żadnych dodatków, ani konserwantów.
Większość serków górskich sprawia wrażenie, że jest w nich mało sera ze względu na swój kształt. MOZZYPKI, dzięki swojej formie, są bardziej mięsiste, co zapewnia wyjątkowe doznanie smakowe.
W produkcji mozzypków nie stosujemy żadnych konserwantów lub innych środków chemicznych do przedłużania terminu przydatności lub poprawiania smaku.
MOZZYPKI to serki, które nie zawierają laktozy, a więc nadają się do spożycia przez osoby cierpiące na jej nietolerancję. Poziom laktozy wynosi ≤ 0,01 g/100 g.
Sery wędzone zawdzięczają swój smak i zapach wyłącznie naturalnemu procesowi wędzenia dymem z drewna olchowego oraz bukowego. Połączenie tych dwóch gatunków, nadaje MOZZYPKOM niepowtarzalny aromat.